КЛАСИФІКАЦІЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СОНЯЧНИХ КОЛЕКТОРІВ

КЛАСИФІКАЦІЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СОНЯЧНИХ КОЛЕКТОРІВ

Енергетичні ярлики, які повідомляють користувача про споживання електричної енергії побутових приладів, давно вже всім відомі. Класифікація відбувається за кольорами та літерами: найнижчий клас енергоспоживання характеризується червоним кольором з літерою «D», відповідно прилади, які споживають найменше енергії позначаються зеленим кольором та літерю «A» або «А++++». На європейському ринку товарів, які споживають енергію таке маркування є обов’язковим і закріплене відповідними законами та нормами.
Останнім часом все більше виробників сонячних колекторів намагаються привернути увагу до дискусії про необхідність подібного маркування для своїх продуктів.
Очевидно, що головна мотивація придбання сонячного колектору – це в першу чергу економія коштів. З якісним колектором, споживач може заощадити до 50% вартості енергоносіїв на опалення та приготування гарячої води і разом з цим, зробити значний внесок в навколишнє середовище. Проте це можливо лише в тому випадку, коли сонячний колектор дійсно забезпечує високу продуктивність.
Для того щоб користувач мав повну інформацію і міг свідомо та самостійно приймати рішення необхідно, щоб продуктивність різних колекторів була виражена в зрозумілій формі. Саме з цієї причини була створена ініціативна група до складу, якої увійшли відомі виробники та постачальники геліотермічних установок. Основна мета – добровільне маркування власної продукції ярликом продуктивності сонячного колектора.
Відмінність енергетичного ярлика для сонячних колекторів від ярлика для побутових приладів полягає в наступному: червоне маркування повністю відсутнє, вся шкала виражена в зеленому кольорі, оскільки сонячний колектор не споживає енергію, а навпаки виробляє.

klasifikator_solar11-jpg-pagespeed-ce-wm7hynhnis

Наступна відмінність полягає у введенні двох додаткових класів АА і ААА, над класом А+++. Ринок сонячних колекторів досить об’ємний, а завдяки додатковій класифікації споживач зможе дуже просто обрати необхідний продукт. Класифікація продуктивності АА та ААА відповідає Hightech колекторам, які можуть бути використані в технологічних процесах для отримання теплоносія з високою температурою або навіть пару, проте більшість сучасних колекторів досягають рівня А+++. Класифікація колекторів за продуктивністю спрощує вибір споживача та передусім збільшує довіру до продукту. Базисом для створення даного ярлика слугує витяг з сертифікату продуктивності колектора Solar Keymark Test.

ap_solerg

Компанії, які погодилися маркувати свої сонячні колектори енергетичними ярликами:
AQUASOUL Solartechnik, augusta solar, Citrin Solar, EuroSun, IVT, NARVA Lichtquellen, Paradigma Deutschland, Ritter Energie- und Umwelttechnik, Ritter XL Solar, SRS Solartechnik, Sunda, Solar.

Компанії, які підтримують впровадження даного маркування:
Austria Solar, DIN CERTCO, Solar Experience, Vela Solaris (Polysan)

Розкажіть про свій досвід експлуатації або задайте запитання