Геліосистема на даху багатоповерхівки

ОСББ в Рівному встановило на даху сонячні колектори

У Рівному мешканці 54-х квартирного будинку по вулиці Тихій 7 встановили на даху сонячні колектори площею 45 кв. м.

Чому така ідея? Мабуть для того, щоб для підтростаючого покоління зберегти ті ресурси, які має Україна. У нас мало ресурсів розвіданих по газу і ми його змушені купувати.. Але для того, щоб стати незалежними в плані споживання енергоресурсів, які ми запозичуємо за кордоном, ми вирішили брати їх з постійного джерела – Сонця. – каже голова правління ОСББ «Мій дім» Роман Алексійчук

На даху будинку знаходиться газова котельня. Сонячні колектори інтегровані з нею і в першу чергу забезпечуватимуть потребу мешканців  у гарячій воді.

r2

rq1

За словами Романа Алексійчука, навіть у гарний зимовий день можна мати гарний потенціал корисної дії від сонячних колекторів. «Необхідно лише дещо налаштувати геліосистему до нашої місцевості та температурних зон, – говорить голова ОСББ. – Справжній ефект від впровадження проекту можна буде відчути вже навесні».

r3-848x480

Передбачається, що сонячні колектори дозволять мешканцям будинку зменшити витрати на гарячу воду на 30% від річного споживання.

Загальна вартість установки сонячних колекторів склала близько 600 тис.

«Муніципальна програма сталого розвитку профінансувала наш проект на 70%, – розповідає голова ОСББ. – А на 30% ми взяли теплий кредит в Укргазбанку і також виграли: 40% від 150 тисяч гривень будуть компенсовані державою за програмою енергоефективності»

Таким чином, з урахуванням відсотків по кредиту власникам 54-х квартир потрібно  сплатити 120 000 гривень і надалі гарячу воду вони матимуть практично безкоштовно.

Розкажіть про свій досвід експлуатації або задайте запитання