Чи варто мити сонячні панелі?

Чи варто мити сонячні панелі?

День, коли ефективність ваших сонячних панелей буде найвища – це день їх встановлення. Після того вона йде тільки вниз. В принципі, цей схил дуже похилий, і до дна треба буде йти близько 40 років. Але перший день – завжди найкращий.

Одна з причин цього – пил. Як тільки ваші панелі залишаються на свіжому повітрі (тим більше якщо на не дуже свіжому), пил почне сідати на них, блокувати сонячне світло, знижуючи виробіток, і знижуючи ваш дохід. Перша думка, яка приходить у голову – залізти на драбину і помити їх, або на крайній випадок заплатити комусь за це. Іноді це дійсно має сенс – якщо, наприклад, по ваших краях пройшла пилова буря чи пелікани влаштували бомбардування самі знаєте чим.

Але в абсолютній більшості випадків миття сонячних панелей не варте зусиль. Середній приріст продуктивності від миття панелей дуже малий, а враховуючи ризики травмуватися і затрачені час та ресурси, ця операція втрачає будь-який економічний сенс.

Якщо вам потрібно мати певний мінімальний виробіток енергії, краще компенсувати запилення невеликим збільшенням встановленої потужності станції, та інвестиціями у енергоефективність.

Звичайний бруд майже не впливає на панелі

Бруд на сонячних панелях зазвичай має дуже малий ефект на генерацію енергії ними. В українському кліматі звичайних дощів вистачає для того, щоб змивати його майже повністю. Дослідження, проведене у Арізоні, показало, що навіть у тому напівпустельному та запиленому середовищі періодичне миття панелей давало лише 1% приросту у виробництві енергії. Це не означає, що саме у вашій локації ця цифра не може бути вищою. Можливо, ви живете у дуже забрудненому (Кривий Ріг, Кам’янське спадають на думку), та багатому на орнітофауну місті. Але можна спокійно приймати 1% як максимальний приріст для більшості місць в Україні.

Горизонтальні панелі – виняток

Дощі змиватимуть все з панелей, але тільки якщо вони встановлені під кутом. Іноді панелі встановлюють “лежачи”, наприклад, на пласких дахах. У такому разі воді нікуди стікати, вона застоюється на панелі. З часом вода випаровується, і всі частки у ній залишаються на панелях. Ще гірше, коли на панелі потрапляють листя чи гілочки. Вони можуть значно знизити виробіток енергії, та потенційно навіть призвести до виведення їх з ладу.

З цих та інших причин (таких як небажаність простоювання електричного обладнання у воді довгий час) бажано встановлювати сонячні панелі на конструкції під ухилом хоча б 10 градусів.

Якщо ж панелі не нахилені, у вас не буде іншого вибору, як постійно їх чистити. У Google зрозуміли, що мити їх сонячні станції з ухилом практично не мало сенсу. Тоді як пласкі панелі після миття іноді подвоювали свій виробіток.

Не ведіться на досвід інших

Люди можуть розказувати вам, що виробіток енергії їх панелями після миття став на 10% вищим. І вони не брехатимуть. Але дуже легко зробити неправильні висновки, якщо базуватися на неповних даних. Миття панелей, особливо влітку, призведе до підвищення їх продуктивності. Це пояснюється фізичними характеристиками напівпровідників. При однакових інших умовах, кремнієва сонячна панель буде виробляти більше енергії у нижчих температурах. Тому відразу після миття чисті прохолодні панелі покажуть вам класні дані. Але з часом вони все одно погіршаться.

Чищення сонячних панелей не має економічного сенсу

1% втрат здається невеликою цифрою, але якщо мова йде не про декілька панелей, а про потужну мережеву станцію під зелений тариф? Вона має окупитися якнайшвидше, адже це досить велика інвестиція. Давайте порахуємо на пальцях.

Мережева СЕС потужністю 10 кВт дає приблизно 12 тис кВтгод в рік.
1% витрат у такому разі складають 120 кВт
год в рік.
Зелений тариф зараз 0,18 Євро за кВтгод. Отже, ми втрачаємо 0,18 х 120 = 21,6 Євро за рік.
Одна панель потужністю 250 Вт коштує близько 200 Євро, і виробляє до 300 кВт
год в рік. Отже, генерує 300 х 0,18 = 54 Євро доходу в рік.
Виходить, одна зайва панель окупиться за 4 роки, а потім буде давати дохід за рік вищий більш ніж у 4 рази (54 Євро / 21,6 Євро), ніж складають втрати усієї станції.
Ми не враховували такі фактори, як деградація панелей, вартість вашого часу, чи небезпека роботи на даху. Але для загального розуміння таких розрахунків вистачить.

Висновок – не витрачайте свій час на це заняття. Миття панелей у більшості випадків не варте того. Як з економічної, так і з точки зору обслуговування. Але ж ми не можемо вказувати вам, що робити. Естетика – важлива річ для багатьох. Якщо ви хочете бачити свої панельки чистими і сяючими, і щоб сусіди заздрили – будь ласка, мийте їх. Зрештою, це допоможе виробити позитивний образ сонячній енергетиці серед українців, збереже воду, та замістить трохи брудного викопного палива.

На відміну від пилу, сніг та обмерзання можуть стати серйозними проблемами для нормальної роботи сонячних станцій взимку.

 

Розкажіть про свій досвід експлуатації або задайте запитання