Нова вартість приєднання до електроустановок зупинить розвиток сонячної енергетики

Нова вартість приєднання до електроустановок зупинить розвиток сонячної енергетики

31 січня Національна комісія, що здійснює регулювання ринку енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла постанову НКРЕКП “Про затвердження величин питомої вартості нестандартного приєднання електроустановок до електричних мереж на 2017 рік”.

Згідно постанови, підвищено вартість нестандартного приєднання потужностей (від 160 до 5 МВт), яка тепер становитиме в середньому 6,1 тис. грн. за приєднання 1 кВт потужності. До цього часу, за різними даними, приєднання коштувало від 1 до 1.5 тис грн.

Як це вплине на ринок?

Це відштовхне іноземних інвесторів. Якщо раніше вартість підключення у загальному кошторисі проекту становила лише 10%, то тепер її частка зросте до 30%. Тобто 30% інвестицій потрібно буде віддати обленерго (власники – Ахметов, Григоришин, Коломойський, ін).

Зупиниться розвиток сонячної енергетики у деяких областях. Наприклад, якщо вартість підключення 1 кВт потужності у “Дніпрообленерго” коштуватиме 3,37 тис грн, то для “Полтаваобленерго” (Григоришин, Коломойський) вартість буде втричі вищою – 9,43 тис.грн. Відповідно, із такою вартістю підключення, Полтавщину перестануть розглядати як потенційний ринок для інвестицій.

Як заявили експерти, у новому тарифі простежується спроба легалізувати «корупційну ренту» – кошти, які раніше обленерго отримували у вигляді хабарів.

Наразі постанова ще не опублікована, але якщо її опублікують, то будуть позови до суду, які вже готують ряд експертів та організацій.

Детальніше розібратися із ситуацією щодо приєднання до електромереж допоможе стаття Сергія Головньова та відеозапис дискусії від Ukraine Crisis Media Center:

 

Розкажіть про свій досвід експлуатації або задайте запитання